Kas yra elektroninis parašas?

Elektroninis parašas – tai Jūsų parašas elektroninėje erdvėje, kuris atlieka ne tik pasirašymo, bet ir tapatybės patvirtinimo funkciją. 

Su elektroniniu parašu galima pasirašyti sutartis, prašymus, kitus dokumentus, patvirtinti įvairias operacijas ir mokėjimus. Taip pat elektroninis parašas suteikia galimybę jungtis prie įvairių elektroninių paslaugų: elektroninės bankininkystės, Elektroninių valdžios vartų, Sodros, E.sveikatos, VMI bei kitų institucijų platformų. 

Elektroniniu parašu galima laikyti ir Jūsų parašą kurjerio planšetėje, kurioje pasirašote gavę siuntinį, taip pat ir Jūsų parašą elektroniniuose laiškuose. Tačiau tokie elektroniniai parašai nuo kvalifikuotų elektroninių parašų skiriasi savo teisine galia ir saugumo lygiu.

Europos Parlamento ir Europos Tarybos reglamentas numato, kad elektroninis parašas yra skirtingų lygių:

  • elektroninis parašas – elektroninės formos duomenys, kurie yra prijungti prie kitų elektroninės formos duomenų arba logiškai susieti su jais ir kuriuos pasirašantis asmuo naudoja pasirašydamas, pavyzdžiui, jau minėtas parašas atsiimant siuntą;
  • pažangusis elektroninis parašas – elektroninis parašas, atitinkantis nustatytus reikalavimus: susietas su pasirašančiu asmeniu, sukurtas naudojant elektroninio parašo kūrimo duomenis, kuriuos tik pats pasirašantis asmuo gali labai patikimai naudoti, susietas su juo pasirašytais duomenimis taip, kad bet koks tų duomenų pakeitimas būtų pastebimas, pagal jį galima nustatyti pasirašančio asmens tapatybę, pavyzdžiui, nekvalifikuotas Smart-ID; 
  • kvalifikuotas elektroninis parašas – pažangusis elektroninis parašas, sukurtas naudojant kvalifikuotą elektroninio parašo kūrimo įtaisą ir patvirtintas kvalifikuotu elektroninio parašo sertifikatu, pavyzdžiui, elektroninis parašas, pasirašytas su M. Parašuar USB laikmena.

Mark Sign savitarnos platformoje arba naudojant Mark SignAPI integracijas el. dokumentus galima pasirašyti bei tikrinti aukščiausio saugumo lygio atitinkančiu kvalifikuotu elektroniniu parašu.

Ar gavote atsakymą į savo klausimą? Ačiū už įvertinimą Nepavyko išsaugoti Jūsų įvertinimo